In Nederland zijn coffeeshops

In Nederland zijn coffeeshops etablissementen waar de verkoop van cannabis voor persoonlijke consumptie door het publiek wordt getolereerd door de lokale autoriteiten.

Volgens het Nederlandse drugsbeleid is de verkoop van cannabisproducten in kleine hoeveelheden toegestaan ​​door erkende coffeeshops. Het merendeel hiervan serveert ook drankjes en eten. Coffeeshops mogen geen alcohol of andere drugs schenken en riskeren sluiting als blijkt dat ze softdrugs verkopen aan minderjarigen, harddrugs of alcohol verkopen. Het idee om de verkoop van cannabis te licentiëren werd in de jaren zeventig geïntroduceerd met het expliciete doel om hard- en softdrugs gescheiden te houden.

Een Nederlandse rechter heeft bepaald dat toeristen wettelijk de toegang tot cannabiscafés kunnen worden ontzegd, als onderdeel van beperkingen die in 2012 zijn ingevoerd. Gemeenten kunnen ervoor kiezen om dit verbod al dan niet in te voeren. Slechts enkele gemeenten in Zuid-Nederland voeren dit verbod uit. De gemeente Maastricht staat toeristen toe om coffeeshops te bezoeken, maar op één na hebben ze allemaal een vrijwillige overeenkomst gesloten om alleen lokale bewoners toe te laten, wat wordt gedefinieerd als mensen die binnen een straal van 150 km wonen (lokale mensen uit België en Duitsland zijn nog steeds toegestaan). In de stad Amsterdam en de meeste andere delen van Nederland wordt het verbod niet gehandhaafd.

Coffeeshop Den Haag

In Nederland zijn coffeeshops
Scroll to top